Kategorier
Tävlingar & samarbeten

Terazzo – i samarbete med Hill Ceramic

Funderar du på att göra om badrummet? Att inreda med terazzo-inspirerad klinker och kakel så här tycker jag är väldigt fint. Och hållbart både stilmässigt och slitage-mässigt. På bilderna ser du Terrazzo klinkersen Ceppo di gre från Hill Ceramic.

Terrazzo har sitt ursprung i antikens Grekland och Italien. Det är en konststen som består av krossad sten, ofta marmor, som sedan blandas ihop med färgad cement. Sen putsas det upp och marmor-flisorna kommer fram i cementen. Så för att ha funnits i 1000-tals år så är det en minst sagt tidlös produkt. Till Sverige kom terazzo i slutet av 50-talet och användes mycket i offentliga miljöer. Den är helt enkelt lätt att underhålla och extremt slitstarkt. Äkta terazzo är dock kostsamt och därför har man börjat göra terazzo-inspirerade klinker och kakel.

Serien Ceppo di gre som du ser här på bilderna är en bränd keramisk platta som tål både grus, vatten och hårt slitage, och golvvärme. Det måste en ha i badrummet för frusna tår.

För att sen ta hand om dina plattor behöver du städa som all annan ytskikt i hemmet med vanligt rengöringsmedel, så du behöver inget extra som skyddande oljor, impregneringar eller färgfördjupare vilket är bra. Helt enkelt ett smidigt och relativt billigt alternativ om du gillar looken av terazzo!

Hill Ceramic har Europas störst online sortiment av klinkers och kakel och serien Ceppo di gre tillverkas i EU och uppfyller svensk byggstandard. Hill Ceramic har kontor och lager i Tvååker utanför Varberg och därifrån skickas deras sortiment på över 17 000 produkter. De är värda att kika in, de har inga återförsäljare vilket gör att de har lägre priser då alla slipper mellanhänderna. Dock kan du alltid beställa en provplatta vilket rekommenderas så du vet att du får det du verkligen vill ha.

Det var allt i dagens terazzo lektion – på återseende!

Kategorier
Mitt liv

Ingarö i september

Off season Ingarö. Bästa månaden här på ön tycker jag. Färgerna börjar skifta i gult men löven hänger kvar. Sommargästerna är hemma men här ibland på helger. Båtarna tas upp på land och badflottarna likaså, men det går att bada ändå. Havet blir dock lite vildare, lite mörkare och lite kallare..

Idag behövde jag en långpromenad och varvade havet med skogsstigar. Tyvärr finns det ingen milslång strandpromenad här utan en får gå på olika stigar, runda sommarhus med strandtomt som absolut inte kan bjussa på genomfart, för att komma till vattnet på olika sätt. 

I öronen hade jag en podd som pratade om Intuition som var väldigt intressant. Litar du på din intuition? Lyssnar du på den? Ett citat från Albert Einstein fäste sig hos mig..

The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honours the servant and has forgotten the gift.

Nu ska jag inte låta för pretentiös här men tänkte det kunde vara bra med en friendly reminder om att vi alla borde lyssna på vår Intuition lite mer? Men hur gör man det? För mig är det en promenad här för att komma den iallafall lite närmare.

Önskar dig en mjuk torsdag!

Kategorier
Tävlingar & samarbeten

Odlingstips inför 2022 – i samarbete med Impecta

Det kan kännas låååångt borta, men vips så är odlingssäsongen där igen och det börjar klia i våra gröna fingrar. Men hur gör man om man inte har en stor trädgård och kan odla i pallkragar och ha en stor dahlia-trädgård..? Jo, det finns hopp även för dig! Här kommer ett gäng tips för dig som inte har en trädgård, eller inte ens en balkong. Du ska få se att också du kan få en härlig skörd 🙂

Odla på balkong
Du som har en balkong kan exempelvis odla busk- eller körsbärstomater då de plantorna inte blir alltför höga. Dessa förodlas inomhus under tidig vår och sedan behöver de avhärdas innan de hamnar på balkongen. De gillar även att få mycket ljus och de behöver vatten ofta. Var noga med att inte övervattna eftersom det kan skada plantorna. Tänk sen att få äta solmogna egenodlade tomater – mums!

Morötter och rädisor går också bra att plantera i krukor på balkongen. Dessa kräver lite mer utrymme än tomaterna, då de inte växer uppåt på samma sätt, men de klarar sig desto bättre utan så mycket skötsel.

Paprika och chili ska också förodlas inomhus under tidig vår. Likt tomater vill de bli planterade i början av året och sedan avhärdas för att till sist ställas ut så fort temperaturen når över 10 grader. Dessa behöver bli vattnade ofta, och speciellt om du har det varmt och soligt på balkongen.

Odla inomhus
Du som inte har tillgång till en balkong kan istället odla mindre kryddor och grönsaker på fönsterbrädan. Du kan också odla mindre tomater, paprika och chili, men även andra grödor som kräver mindre utrymme. Krasse, sallat och basilika till exempel.

Oavsett dina förutsättningar så kan du alltid odla något så börja planera redan nu och läs på vilka solmogna tomater du vill äta nästa sommar.

Ett ställe du du sedan kan hitta a l l t inför säsongen, som frön, krukor, jord, och diverse andra odlingstillbehör är Impecta. Kika in dem!

Kategorier
Stylingjobb

Några strån

Vem behöver en maffig bukett när några strån från vägkanten kan vara minst lika fint? De här bilderna gjorde jag tillsammans med Helena Nord i hennes studion nyligen för Lindform. Lindform är främst kända för sina nätta små keramikvaser men har nu gjort en kollektion med handblåsta glasvaser.

Vaserna är tillverkade i Sverige, i Bergdalahyttan, och är blåsta med en underfångsmetod. Alltid lär man sig något, känner du till vad det är? Det betyder att det färgade glaset är på insidan av vasen och att det sedan täcks med klarglas. Man ser det i botten på vaserna som alla är i klarglas.. resultatet blir en tjockbottnad vas med tyngd. I den första kollektionen nu har de gjort 100 exemplar av varje färg och varje exemplar blir förståeligt helt unikt. Sånt här går mitt inredningshjärta igång på. Handgjort, svenskt, unikt och i limiterad skala.

Med det önskar jag dig en fin helg!

Pressbilder: Lindform, Styling: Jenny Martinsson, Foto: Helena Nord